Press release VU University on NewsReader: Join the hackathon!

VU-hoogleraar en Spinozawinnaar Piek Vossen presenteert NewsReader
Ontdek ook zelf deze nieuwe technologie die het nieuws leest

In 2013 startte Piek Vossen (hoogleraar computationele lexicologie), samen met onderzoekers in Trento en San Sebastian en met de bedrijven LexisNexis (NL), SynerScope (NL) en het Engelse ScraperWiki het NewsReader project om een computerprogramma te ontwikkelen dat dagelijks het nieuws ‘leest’ en precies bijhoudt wat, wanneer, waar gebeurd is in de wereld en wie er bij betrokken is. Het project kreeg hiervoor 2,8 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie.

SynerScope‘s visualization: extraction from 1.26M news articles

Nieuws lezen in vier talen
In afgelopen 3 jaar hebben de onderzoekers een technologie ontwikkeld om de computer automatisch het nieuws te laten lezen in vier talen. Uit miljoenen krantenartikelen is nu een doorzoekbare database gemaakt waarin duplicaten zijn ontdubbeld, complementerende informatie uit verschillende berichten op een slimme manier samengevoegd is en is de informatie verrijkt met fijnmazige types zodat je niet alleen op persoonsnamen zoals ‘Mark Rutte’ en `Diederik Samsom’ kunt zoeken, maar ook op entiteiten van het type ‘politicus’.

Presentatie NewsReader
Op dinsdagmiddag 24 november 2015 organiseert de onderzoeksgroep Computational Lexicology & Terminology Lab (CLTL) van Piek Vossen een workshop waarin de eindresultaten van het project gepresenteerd worden. Ook zijn er diverse sprekers die hun visie op het project geven, zoals VU-hoogleraar Frank van Harmelen (Knowledge Representation & Reasoning), Bernardo Magnini, onderzoeker bij FBK in Trento en Sybren Kooistra, data journalist bij de Volkskrant en medebedenker en hoofredacteur van Yournalism, het platform voor onderzoeksjournalistiek.

Doe mee met de Hackathon!
Op 25 november kunnen gebruikers zelf aan de slag met de nieuwsdatabase die is opgebouwd uit miljoenen krantenartikelen. Meer informatie en aanmelden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *